HET BEROEP TOUR GIDS

Het beroep van toeristengids verschijnt in Barcelona in 1952, ter gelegenheid van het Eucharistisch Congres, toen de overheid zorgt voor een eerste onderzoek naar toekomstige professionele gidsen in te schakelen.

In Catalonië wordt de activiteit gids, geregeld bij decreet 210/1989 later gewijzigd bij decreet 5/1998 van 7 januari.
Zie de volledige tekst van het besluit.

DEFINITIE

De activiteit Tour Gids is één waarvan het doel is om regelmatige en betaalde informatiediensten te maken in de culturele, artistieke, historische en geografische en ecologische onderwerpen. Aangeboden aan toeristen en hen te informeren over de toeristische mogelijkheden.
(Bron: Artikel 1 van decreet 5/1998)

HET BEHALEN VAN HET DIPLOMA

De activiteiten van een Gids dat bezoeken zijn aan de musea, monumenten en historische gebieden, zijn door de Generalitat de Catalunya gecintroleerd en daarvoor is het verplicht om de Officiële vergunning Guia de Turisme de Catalunya te hebben. Het gidsen in deze instellingen wordt gereserveerd aan de Officiële Gidsen.
(Bron: Artikel 2 van decreet 5/1998)

GEBIED VAN KWALIFICATIE

De Monumenten en historische gebouwen waar het van essentieel belang is om de vergunning te bezitten, zijn "Cultureel erfgoed van nationaal belang" van het ministerie van Cultuur. De Musea waar het nodig is om de vergunning te hebben om daar te begeleiden, zijn ingeschreven in het register van de musea van Catalonië.
(Bron: Artikel 3 van decreet 5/1998)

Verkrijgen van de vergunning

Voor het diploma "Guia de Turisme de Catalunya" te behalen, moet u het periodiek examen die de Generalitat zou beleggen passeren.
Genationaliseerd zijn in een land van de Europese Unie of een land in verband met de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte, of een land met een wederkerige behandeling met Spanje op dit gebied.

Een hogere opleiding hebben in het toeristische gebied, of een universitair diploma, of de bovenbouw van het middelbaar beroepsonderwijs in de specialiteit van informatie en toerisme marketing hebben doorstaan.
In het geval van buitenlandse diploma's, de juiste toestemming van het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen vertonen.
Kennis van het Catalaans en Spaans, die bij de herziening moeten worden vastgesteld, de vorm en inhoud worden ook door het decreet bepaald.
(Bron: Artikel 4,6 en 9 van decreet 5/1998)